Jizo

Určitě jste si všimli mnoha různých sošek uprostřed tajemných lesů například ve filmu „Do lesa světlušek“ nebo „Cesta do fantazie“.

A možná vás zajímá,co která socha znamená. Jizo, je jedna z tradičních japonských soch. Má podobu malého dítěte a není to náhoda. Jizo je ochráncem dětí a těhotných žen nejen těch živých ale i mrtvých. Bývají oblečené do šatů zemřelých aby jim dodaly ochranu před démony a peklem. Jizu je tu také proto aby vyslyšel modlitby za zdraví a štěstí dětí. Jedním z japonských zvyků je, za každé zemřelé dítě ( i potracené), umístit do chrámu jednu sošku, aby se předešlo dalšímu úmrtí. Věřící polévají tyto sošky vodou, aby utěšili duše dětí.

Krom dětí údajně chrání Jizo i poutníky a pokud potřebujete ochranu pro svůj dům, je to ta pravá dekorace do zahrady.

U nás se tu a tam dají pořídit v některých sochařstvích, viděla jsem jednoho v nabídce na sbazaru a také na fler.cz. Dá se objednat i z Číny. Nejlepší asi bude si takového bůžka ochránce sama vyrobit. Já už mám dva , malilinkaté, z na vzduchu schnoucí hlíny. Hlídá je můj milý přítel sám velký Buddha 🙂

jizo

a malý dřevěný jizo řeká také na stránce niwa.cz pod názvem „Panenka Kokeshi-jizo ochránce“

(info z : <https://www.cestovani.lidovky.cz/japonsko-ktere-pohladi-vasi-dusi-posvatna-hora-koya-fyf-/exotika.aspx?c=A140209_222926_ln-exotika_toe> )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *